İçeriğe geç

Çakaralmaz Ne Demek Tdk

TDK Türkçe sözlük nere ne demek?

Nere kelimesinin güncel TDK sözlük anlamı nedir? Cevap: Hangi yer?

Muammer ne demek TDK?

Muammer, Arapça kökenli bir erkek ismi olup “uzun ömürlü”, “dayanıklı”, “bir ömür boyu yaşamış” anlamına gelir.

Cancağız ne demek TDK?

CANCAĞIZ KELİMESİNİN ANLAMI: “Eğer isterse, eğer isterse” anlamına gelen cancağız, “cancağız” kelimesinde kullanılan bir kelimedir. Bu kelime genellikle cancağaz olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Boğazkale olmalıdır.

Mataf ne demek TDK?

TDK’ya göre kelime çeşitli nesneler anlamına geliyor.

Çavgın ne demek?

‘Gökyüzünü dolu veya yağmurla doldur!’ (YB, 181) Halk arasında en çok kullanılan çavgın kelimesinin anlamı ‘rüzgâr ve karla karışık yağmur’ olup, fiil halinde ‘soğuk bir yağmurla harap olmak’ anlamını verebiliriz.

Mevce ne demek TDK?

Arapça mwc kökünden gelen mawc موج “dalga” kelimesinden türemiştir. 19. yüzyılın sonlarında Arapça mevc kelimesinden türetilen neo-Osmanlı fizik terimidir. Son yıllarda şaşırtıcı bir geri dönüş yapmış gibi görünüyor. Mevce: Ses, elektrik ve ısı için dağıtım devrelerinden herhangi biri.

Mert ismi öz Türkçe mi?

Kökeni. Farsça ve Orta Farsça مَرد‎ “insan, insan, erkek” kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir.

Mükerrem ismi ne anlama gelir?

Mükerrem, Arapça kökenli bir erkek ismi olup “şerefli”, “saygın”, “değerli” anlamına gelir.

Gökmen adı ne anlama gelir?

Gökmen ismi Türk kültüründe özel bir anlamı olan ve sıklıkla cennetle ilişkilendirilen güçlü bir isimdir. “Cennet” kelimesi gökyüzünü ifade ederken; “insanlar” veya “o” kelimesi insan veya kişi anlamına gelir. Bu nedenle Gökmen, “gökyüzü kadar asil ve yüce bir adam” veya “gökyüzüne ait bir kişi” anlamına gelir.

Cozutmak TDK ne demek?

[1] (argüman) Saçmalık.

Züppe ne demek TDK?

TDK’ya göre Arapça kökenli olan dandik kelimesi; giyiminde, sözünde, dilinde ve düşüncesinde toplumun gülünç ve çelişkili kabul ettiği gösteriş ve aşırılıklara başvuran kişi anlamına geliyor.

Kösülmek ne demek TDK?

çömelmek, yatmak: ayaklarını uzatarak yatmak. Türkiye’nin her yerinde kullanılan bir kelimedir. TDK bu kelimeyi Derleme Sözlüğü’ne dahil etmiştir.

Zırtaboz ne demek?

Dilimize Yunancadan giren zırtapoz kelimesi, genellikle söyledikleriyle söyledikleri uyuşmayan ve sözlerine güvenilemeyen kişiler için kullanılır. Günlük dilde kullanılan bir kelime olan zırtapoz, bazı kaynaklarda “zırtapos” olarak geçer. Bu şekilde tanımlanan kişilerin davranışları dengeli değildir.

Zebellah ne demek?

Zebellah kelimesinin uzun boylu, iri ve biçimsiz insanlar için kullanıldığı söylenebilir. “Zebellah gibi olmak” kelimesi ise fiziksel özellikleri bakımından çok uzun boylu ve biçimsiz bir vücut imajına sahip insanları ifade etmek için kullanılır.

Zıpçık ne demek TDK?

[1] (argo, oyun) (Balıkesir ağzı) Çocukların oynadığı, cam veya benzeri maddeden yapılmış yuvarlak, küçük nesne.

TDK nedir ne anlama gelir?

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi öğretmek ve Türkçenin gelişmesini sağlamak amacıyla 12 Temmuz 1932’de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan bir kurumdur.

Nere kelimesinin kökü?

wo – Nişanyan Sözlüğü. Türkçe-Türkçe “ne ara” kelimesinden, Türkçe-Türkçe +rA ekiyle türemiştir.

TDK Türkçe Sözlük kimin eseri?

Türkçenin ilk sözlüğü Kâşgarlı Mahmut tarafından kaleme alınan Divanü Lûgâtit-Türk’tür. Yirmi yıla yakın bir süre Türk topluluklarının dili, edebiyatı, yaşam biçimi ve örfleri hakkında malzeme toplayarak Bağdat’a gelen Kâşgarlı, 1072’de yazmaya başladığı eserini 1074’te tamamlayarak Halife Muktedi Biemrillah’a sunmuştur.

Bitkin ne demek TDK?

2 – kötü, zayıf, bitkin, sefil, muhtaç, alçak, bodur, eğri, sığ, gelişmemiş, değersiz, açgözlü, vücudu ve şekli bozuk, yetersiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Ukraynalı Escort